Joanna Nemrava

16.09.2014 21:51

Prezidentka kanadské asociace porodních asistentek nám na Světovém kongresu porodních asistentek, který se konal v červnu 2014 v Praze, prozradila, jak funguje perinatální péče v Kanadě.

 

 

Český překlad:

Jmenuji se Joanna Nemrava, jsem prezidentkou kanadské asociace porodních asistentek (midwife)

Kolik asistentek je ve vaší organizaci a jaká je situace v Kanadě nyní?

V Kanadě máme zhruba 1200 registrovaných asistentek. V Kanadě asistentky působí jak v primární péči, tak v nemocnicích.

Co je pro vás podstatného na této profesi, co pro vás znamená být porodní asistentka?

Miluji být porodní asistentkou. Hlavně pro možnost podporovat ženy rodit s respektem a úctou způsobem, jaký si samy zvolí. Zdravé ženy s bezproblémovým těhotenstvím mají mít možnost zvolit si tuto možnost. A proto jsem porodní asistentkou. V Kanadě porodní asistentky fungují hlavně v primární péči. To znamená, že sdílí velkou část odpovědnosti. To vyžaduje spolupráci s ostatními odborníky, ale porodní asistentky jsou dobře trénované, mají výborné schopnosti, aby si poradily s různými náročnými situacemi spojenými s porodem. Také právě proto dokážou rozpoznat, kdy nastává vysoké riziko, kdy ženy potřebují další speciální odbornou péči. Takže ženy v Kanadě mají velkou důvěru v asistentky a jejich schopnosti.

Jakou vnímáte podstatnou podporu pro vás jako asistentky v Kanadě?

V Kanadě, jak to vnímám, jsou největší podporou právě uživatelky našich služeb, které chtějí přístup k tomuto typu péče. V 70. letech bylo velké volání pro nové typy péče v Kanadě. Také máme velkou podporu od vlády, hlavně od regionální vlády, ovšem i od národní vlády, ale regionální vláda je ta, se kterou hlavně spolupracujeme, stará se o to, aby standardy péče byly bezpečné, tak, aby ženy mohly mít péči, která bude důvěryhodná.  

 

Pozn.: Titulky k videu budou nahrány dodatečně.