Dobrovolníci Jak jinak

16.02.2016 07:49

 

Není nám podoba českého porodnictví jedno, proto jsme se rozhodly investovat svůj čas, energii a kreativitu, abychom pomohly té celospolečenské proměně, kterou příchod našich dětí potřebuje.

Pokud to cítíte stejně, připojte se k nám.


Můžete nám pomoci s osvětou - tu považujeme za velmi důležitou, protože bez informací jsme snadno ovlivnitelní.

Můžete pomoci rozvíjet facebookový profil Jak jinak, aby rodiče hledající informace o předporodní, porodní i poporodní péči našli i zde odpovědi, inspiraci či podněty k dalšímu hledání. Doporučte nám to, co by zde nemělo chybět. Šiřte naše poselství dál - lajkujte, sdílejte, reagujte - tím roste kredibilita profilu - zobrazuje se více lidem.

Podepište se pod otevřený dopis adresovaný odborníkům v oblasti porodní péče www.pronasanasedeti.cz. Žádáme je o pojišťovnami hrazenou péči autonomních porodních asistentek a vytvoření podmínek pro vznik porodních domů.

Pokusme se v naší společnosti vyvracet zakořeněné mýty o porodu. Jak? Třeba šířením informací ve svém okolí. Při rozhovorech s lidmi, kteří porod paušálně považují za smrtelnou nemoc, na kterou existuje jediný lék: lékař, a jsou uzavřeni ve svém názoru, aniž by druhé straně naslouchali, se setkáváme s velmi zajímavými názory. Pojďme sdílet věty plné strachu z neznámého, někdy až neadekvátní agrese - třeba Vámi formulovaná odpověď založená na faktech i vlastní zkušenosti pomůže ostatním příště v podobné situaci odvracet útoky bezpečněji a pohodlněji. Cílem je získat typické názory tématem přirozeného porodu nepolíbeného řečníka s návrhem možné odpovědi - takové praktické Q&A.


Chybí Vám v éteru dobře zpracovaný článek na konkrétní téma? Přispějte Vy. Nevadí, že nejste spisovatel, profesionální novinářka může Váš text editovat. Staňte se spoluautorem blogu Jak jinak nebo navrhněte téma, které by tam nemělo chybět. Aktuální dramaturgický plán blogu zašleme na vyžádání.


Také Vám prošla rukou brožurka Hnutí za aktivní mateřství Cesty ke spokojenému porodu? Pomozme ji šířit - elektronicky, kdykoli máme příležitost a fyzicky, kamkoli je to možné. Zároveň máte-li k brožuře podněty ke zlepšení, využijte adresu ham@iham.cz.


Všimli jste si někdy, co je napsáno o porodu na Wikipedii? Určitě bychom mohli přispět články o primární a kontinuální péči a o přirozeném porodu. Čím můžete přispět Vy? Wikipedia je velmi vyhledávaný zdroj, texty umístěny zde se hledajícím zobrazují na předních místech. Pojďme toho využít.


Pokud žena či muž získá první vhled do šíře tématu kolem porodnictví, možná na některé věci změní názor. Aby se však stali vědomými spolutvůrci porodního příběhu svých dětí, musí vystoupit ze zajetých kolejí a vzít zodpovědnost do svých rukou. Musí si začít představovat, co jak chtějí a proč. Musí si dovolit přát si. Neomezeně, bez hranic a limitů, a pak teprve řešit, co mohou udělat pro přiblížení se své představě ideálního porodu. Napadá Vás, jak podpořit další ženy, aby se nebály toužit po krásném porodním zážitku?


Pokud se chcete zapojit více, řekneme Vám na čem děláme a třeba se v tom uvidíte:

Chceme pro české porodní asistentky přeložit klíčovou zahraniční učebnici, která zde velmi chybí. Jedná se o jedinečnou publikaci světového formátu. V současné době se pracuje na překladu, ale již nyní uvažujeme, jak učebnici zpropagovat. Nechcete se připojit?


Kromě jiného také promýšlíme způsoby, jak nabídnout českým porodním unikátní zahraniční know-how, které se bohužel neučí na svých fakultách. Nyní připravujeme několik vzdělávacích seminářů a dalších aktivit, na kterých uvítáme pomoc s propagací, organizací i základní administrativní podporu.


Uvažujeme také, jak rozhýbat “humanizaci” oddělení šestinedělí. Životní prostor, který si některé ženy dokáží vytvořit v porodnici při narození miminka, se často nedokáže přenést i na hodiny a dny po porodu. Mnohé ženy se shodují, že by v citlivém momentu života uvítaly více empatie a podpory v jejich mateřských kompetencí. Pojďme se společně zamyslet, co bychom mohli udělat pro to, aby o ženy bylo citlivě pečováno i po porodu. Název kampaně již máme. : )


Jak říká Martin Nemrava muži jsou 50 % řešení celé situace. Zapojme muže do tématu. To jak bychom pro to mohli udělat možná napadne právě Vás.


A pak samozřejmě budeme rádi, pokud přispějete svými jazykovými znalostmi a pomůžete nám přeložit zajímavé zahraniční zdroje, ať už jsou to videa, články či dokumenty.


Je to velmi dobrodružná cesta toto putování za krásnějšími porodními příběhy, přesto, že je trnitá, jdeme dál. Podpořte nás, pokud myslíte, že jdeme správnou cestou. Napište nám na citimtostejne@jakjinak.info, pokud myslíte, že nejdeme správnou cestou. Potěší nás, pokud se připojíte k naší výpravě. Scházíme se jednou za 14 dní v Praze a děláme to, co nám kapacity dovolí. Možná právě Vy máte znalosti, schopnosti či dovednosti, které v našem týmu chybí ...


Těšíme se na spolupráci!

Za tým Jak jinak
Barbora Fafílková
a Karina Uherková