Jsem tu pro tebe aneb Kojení je více než jen potrava pro mé dítě

24.03.2016 11:27

Kojení je jedna z nejúžasnějších věcí, které příroda vymyslela. Novorozené miminko potřebuje jen tři věci – teplo, jídlo a těsný kontakt se svou maminkou. To všechno mu zajišťuje kojení. Je to jedinečné pouto mezi maminkou a miminkem, poskytující mnohem víc, než jen jídlo.

Mateřské mléko je to nejlepší, co mohou matky svému dítěti nabídnout. Jejich tělo ho vytváří miminku na míru a dodává mu všechno, co potřebuje, včetně nenahraditelných přínosů pro imunitu. Kojení navíc není jen o pití mateřského mléka, samotné sání na prsu je pro miminko důležité a podporuje rozvoj jeho mozku, některé vědecké studie dokonce naznačují, že kojené děti mají vyšší IQ. Nadto je kojení vztah – pomáhá vytvářet a utužovat vztahovou vazbu mezi matkou a dítětem, a bezpečná vztahová vazba s pečující osobou je základní podmínkou pro správný vývoj dítěte[1].

Kojení je krásná, přirozená věc, společností někdy vnímaná až romanticky, a málokterá těhotná žena předem plánuje nekojit. Přesto velká část žen během prvních pár týdnů až měsíců kojit přestane. Pro většinu je to velké zklamání, protože vynaložily velké úsilí na to, aby kojení pokračovalo, ale bezúspěšně. Kojit přestanou proto, že už si neví rady a často také cítí, že nenachází podporu okolí, takže to radši vzdají.

V naší společnosti není totiž běžné, že bychom my ženy měly příležitost se potkávat s jinými kojícími ženami a „odkoukat to“, takže si musíme u svých prvních dětí nějak poradit samy. A bohužel to někdy není tak snadné, jak jsme si původně představovaly. Jedním z důvodů může být to, že kolem kojení panuje stále spousta nepravd a mýtů, z nichž většina vůbec nepomáhá a některé vyloženě škodí.

Co by tedy měly ženy o kojení vědět, než se jejich první miminko narodí?
 

Začátek je důležitý

Malé miminko dokáže během porodu neuvěřitelné věci – odhodlá se vyrazit ze svého teplého útulného domečku na těžkou cestu do neznáma. Porod je pro něj náročný, stejně jako pro jeho matku. Jakmile projde porodními cestami a ocitne se venku z matčina těla, je zmatené, vyděšené, neví, kde je, a co se bude dít. Jediné co má, jsou základní reflexy, které umí použít, pokud se octne tam, kde příroda očekávala, že se budou novorozeňata ocitat. To jediné správné místo, kde se miminko může bezprostředně po porodu ocitnout, je na nahém břiše jeho matky. To mu alespoň do jisté míry kompenzuje to, co ztratilo tím, že opustilo dělohu. Je zde v kontaktu kůže na kůži se svou maminkou. Cítí její vůni. Slyší její srdce. Matčino tělo ho zahřívá. To všechno miminku pomůže uklidnit se a stabilizovat životní funkce. Má pocit, že je tam, kde má být.

Ihned po porodu takové miminko začne dělat spoustu pohybů a činností, jejichž cílem je první kojení. Do tohoto děje nemusíte, a ideálně byste ani neměly, vůbec zasahovat. A tím méně někdo další. Změřit, zvážit, a přestřihnout pupečník můžete klidně až potom. Teď si jako odměnu za náročný porod vy i vaše dítě dopřejte nerušený čas na to, aby se vaše miminko samo přisálo k vašemu prsu.

Jak to bude nejspíš probíhat? Miminko začne dělat pohyby nohama, díky kterým je schopné se samo doplazit k matčině bradavce. Maminky většinou miminko intuitivně jemně hladí, dotýkají se ho a seznamují se s ním. Miminko si bude olizovat pěstičky, bude trošku slintat, olizovat matčinu bradavku a bude stále blíž tomu se na ni přisát. Celý tento proces může trvat od pár minut do pár hodin. Je velmi důležité miminko nenutit přisát se, necpat mu bradavku do pusy ani na něj nijak nespěchat. Ono to zvládne. Je možné, že si bude uprostřed cesty potřebovat chvíli odpočinout, možná i krátce usnout, ale zvládne to. Pokud se miminko takto přisaje samo, s největší pravděpodobností se přisaje správně a vy máte už půl práce s kojením hotovo!

Je ale třeba zmínit, že některé léky podávané během porodu mohou tyto schopnosti miminka utlumit. Pro ideální začátek kojení je proto nejlepší, pokud porod probíhal přirozeně, tedy bez medikace a bez zásahů z venčí[2].

 

Mléko máte hned po porodu

V porodnici vám někdy můžou sestry nebo lékaři říct, že nemá smysl, abyste miminko přikládala, protože „ještě nemáte žádné mléko“. Takže se čeká, až mléko mít budete. Mělo by se objevit během prvních pár hodin až dní po porodu a pozná se tak, že budete mít nalitá prsa. Tato myšlenka ale nedává vůbec smysl. Mléko se v prsou tvoří už v těhotenství a bezprostředně po porodu tam je, připravené, aby se ho miminko mohlo poprvé napít. Mléku, které se tvoří v těhotenství a po porodu se říká kolostrum a je to to nejlepší, co můžete svému dítěti dát. Miminko z něj získá základní výbavu pro svůj imunitní systém, kterou si pak nese životem. Kolostrum je to jediné, co má miminko po narození pít a co mu také, až na výjimečné případy, úplně stačí. Novorozeně má malinký žaludek, maximálně jako třešeň, a proto nepotřebuje žádné desítky mililitrů mléka, pár doušků je pro něj akorát.

Pokud od narození probíhá kojení ideálně – miminko se samo přisaje, pije kdykoliv má příležitost a je v přímém kontaktu s matkou, prsa se vám ideálně vůbec „nalít“ nemusí – tělo prostě ví, kolik mléka je potřeba a nevytváří nadbytky.  

 

Neexistují špatné bradavky

Skvělá zpráva pro všechny ženy, jejichž bradavky nevypadají jako savička na kojenecké lahvi – vůbec to nevadí. Jediná důležitá věc na bradavkách je, aby měly otvor, který může téct mléko ven. Jestli jsou vystouplé, ploché, vpáčené, velké nebo malé je úplně jedno. Miminku je to obzvlášť jedno – ono se nerodí s představou, jak by měla bradavka jeho maminky vypadat, takže bude brát jakoukoliv. : )
Orientuje se podle vůně a přisává se na dvorec, nikoliv na bradavku.

Pokud vám někdo tvrdí, že máte špatný tvar bradavek a musíte používat kloboučky nebo formovače nebo cokoliv dalšího, neposlouchejte ho, kojit se dá (až na vzácné výjimky) s každými bradavkami, jen je třeba dát miminku příležitost. Pokud se miminko k vašim bradavkám nepřisává, problém bude pravděpodobně někde jinde, než v jejich tvaru.

 

Mléko je přesně takové, jaké vaše dítě potřebuje

Složení a „výživnost“ mateřského mléka se přizpůsobuje potřebám miminka a mění se během každého dne i během toho, jak dítě roste. Zatím se žádnou vědeckou studií nebo výzkumem nepotvrdilo, že by existovalo něco jako slabé mléko nebo zadní a přední mléko.

Pokud vám někdo doporučuje, abyste při jednom kojení nechala dítě pít jen z jednoho prsu, aby vypilo i zadní mléko, hrozí, že miminko nebude mít mléka dost. Tím pádem bude mít hlad a nebude dost přibírat, což je nejspíš přesně to, čemu jste se chtěla vyhnout, když jste se snažila zajistit, aby dítě pilo zadní mléko. Pro laktaci je navíc lepší, když miminko může pít při každém kojení z obou prsů (pokud má o to zájem).

 

Kojte, kdykoliv dítě chce

Miminko je v břiše spojené pupeční šňůrou s placentou, skrze kterou k němu neustále proudí živiny, které potřebuje. Krmí se tím pádem vlastně non-stop. Bohužel zkušenosti s problematickým trávením umělé výživy přenesly ke kojení doporučení: „Kojte po třech hodinách, jinak bude mít miminko zažívací potíže.“ Jak by nám, dospělým, asi bylo, kdyby nám někdo cizí naplánoval, kdy budeme mít hlad? Asi nic moc… Tak jak by to mohlo vyhovovat dětem?

Umělé vytváření nějakých intervalů mezi kojením trápí dítě, škodí laktaci a nemá žádný přínos. Není nutné, ani pokud miminko hodně blinká. Ani nevadí, když se mu v žaludku smíchá natrávené mléko s čerstvým, jde o vědecky neověřenou pověru. Ano, pokud budete dítě méně krmit, bude méně blinkat – protože nebude mít co. A když ho nebudete krmit vůbec, nebude blinkat vůbec. : )

Proto neřešte čas, nekoukejte na hodiny, nic neměřte, prostě buďte se svým miminkem alespoň v prvních dnech neustále v kontaktu, aby se mohlo napít opravdu kdykoliv se probudí a začne hledat prso. Miminko i maminka se kojení učí kojením, a je nejlepší, když trénují, co nejvíc je možné.

Zvláště v prvních dnech a týdnech je normální, že chce být miminko přisáté skoro pořád. Naopak bych zbystřila, pokud by intervaly mezi kojením byly hodně dlouhé (4 hodiny a víc).

A nenechte se odradit ženami jiné generace, které nechápou, proč tak často kojíte – svému dítěti tím můžete jen prospět … a pokud mu nabídnete prso, když pláče, protože je mu například teplo, stejně vám dá najevo, že toto není to řešení, které právě teď potřebuje. A tolik obáváné rozmazlování? Skutečně si myslíte, že někomu zkazil povahu nadbytek pocitu bezpečí?

 

Pokud to bolí, vyhledejte pomoc

Někdy se říká, že na začátku kojení bolí, protože si bradavky musí zvyknout. Jde opět spíš o fámu, kojení opravdu nemá bolet ani na začátku. Minimálně nemá bolet hodně, rozhodně ne tak, že je vám z toho do breku. Pokud vás kojení bolí, může to mít mnoho příčin, nejčastější je ale špatné přisátí a z něj vzniklá poranění bradavek. Tato poranění mohou být zpočátku velmi malá, takže je ještě skoro ani nevidíte, a už to bolí jako čert.

V takovém případě je důležité vyhledat pomoc kvalitní laktační poradkyně, a to co nejrychleji. Ta zjistí, kde by mohl být problém a poradí vám, jak na něj. Kloboučky mohou poskytnout krátkodobou úlevu, z dlouhodobého hlediska, ale situaci spíš zhorší. Totéž platí i o vynechávání kojení, prodlužování intervalů a podobně …

 

Správné přisátí

Alfou a omegou kojení je, aby se miminko správně přisávalo. Správné přisátí vypadá tak, že se miminko na bradavku přisává asymetricky – bradičku má zabořenou v prsu, dolním rtem zakrývá velkou část dvorce, horním rtem zakrývá menší část dvorce než spodním, a mezi jeho nosem a vaším prsem by měla být mezera. Bradavka v pusince miminka směřuje v takovém případě trochu nahoru, na horní měkké patro, kde ji nemůže nic poškodit. Miminko by mělo mít doširoka otevřená ústa a přisátí by mělo být ideálně tak hluboké, že dítěti není vidět koutek úst.

Fotky správného přisátí si můžete prohlédnout například zde:
https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

 

Pije nebo nepije?

Kojení není jen o pití mléka, samotné sání na prsu má pro miminko spoustu benefitů – pomáhá mu uklidnit se, usnout, zpracovávat vjemy, reguluje dýchání a v neposlední řadě rozvíjí mozek. Proto některé děti chtějí být na prsu téměř stále a jen tak si dudlat. Na tom není nic špatného, je to u novorozenců i dost běžné (ačkoliv novopečené maminky to často zaskočí), a není to důvod ke znepokojení, ani to není nežádoucí chování, které je třeba odstranit. Je ale důležité, abyste byla schopná poznat, že vaše dítě na prsu nejen dudlá, či zda pije a že pije dostatečně. Jsou totiž také děti, kterým se z nějakého důvodu nedaří z prsu efektivně získávat dostatek mléka. Ty jsou potom na prsu také stále, ale hlavně proto, že mají hlad, a snaží se sát mléko, což se jim moc nedaří.

Proto byste měla umět rozeznat, kdy vaše dítě na prsu skutečně pije a jak vydatně. Z výše uvedeného totiž vyplývá, že délka kojení nevypovídá nic o tom, kolik mléka miminko vypilo, je to naprosto nic neříkající údaj.

To, zda miminko pije, poznáte podle toho, zda polyká, a to poznáte podle takzvané pauzy v bradě. Nejprve si to zkuste na sobě – dejte si ruku pod bradu a polkněte – dolní čelist vám poklesne a v nejnižší poloze se brada na chvíli zastaví (to je ona pauza v bradě) a pak se zase vrátí. Přesně toto by tedy mělo dělat i miminko. To, že dělá sací pohyby, totiž ještě neznamená, že skutečně pije mléko. Nepoznáte to ani podle toho, že se mu při sání hýbou ouška, jak se někdy říká. Musíte sledovat onu pauzu v bradě.

Jak miminko pije a jak to vypadá, když jen dudlá, můžete vidět na videích zde:
https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Pokud si nejste jistá, zda vaše miminko dostatečně pije, zavolejte si na poradu laktační poradkyni, která zkontroluje, zda miminko dostává dost mléka a ukáže vám, kdy vaše dítě pije.

 

Dudlíky a láhev

Je mi jasné, že dudlíky jsou horké téma. Pro mnoho matek jsou pomocníkem číslo jedna, bez nichž si péči o dítě neumí představit. Bude spousta žen, které vám budou tvrdit, že dudlík nebo láhev používaly, a kojení to nijak negativně neovlivnilo. Je to možné. (Je to stejný princip, jako to, že jsou lidé, kteří celý život kouří a pijí alkohol, a dožijí se ve zdraví 90 let, přesto se nedá popřít, že kouření a nadměrné pití alkoholu škodí zdraví.) Ale je důležité si uvědomit, že stejně tak je spousta žen, které kojit přestaly kvůli různým problémům (např. že měly málo mléka, dítě se nepřisávalo, bolely je bradavky aj.), za jejichž vznikem typicky mohlo stát mimo jiné používání dudlíku.  

Každopádně faktem je, že používání dudlíku (stejně jako kojenecké lahve) je zásahem do kojení jako takového a významně snižuje pravděpodobnost úspěšného dlouhodobého kojení, nemluvě o dalších negativních následcích[3].

Ač už si to dneska moc lidí neuvědomuje, dudlík je vlastně jen náhrada prsa. Miminka opravdu chtějí sát, sání je pro ně přirozená potřeba. Příroda to zamýšlela tak, že bude dítě sát z prsa, ovšem západní civilizace v honbě za „nezávislostí“ dítěte na rodiči nahradila matčino prso dudlíkem a lahví s umělým mlékem. Používání dudlíku není potřeba dítěte, jde čistě o kulturní záležitost. V kulturách, kde děti tráví více času v kontaktu s matkami a mohou se kojit, kdy chtějí, žádné dudlíky nejsou. (A to je také odpověď na otázku Proč africké děti nepláčou https://www.suenee.cz/proc-africke-deti-neplacou/.) Skutečně to bez nich jde. I v našich podmínkách. : )

Pokud chcete udělat maximum pro úspěšné kojení, opravdu vám doporučuji dudlík raději nepoužívat. Když s ním ani nezačnete, vůbec vám nebude chybět!

To samé, co pro dudlík, platí ještě ve vyšší míře pro kojenecké lahve. Pokud z nějakého důvodu je třeba dítě dokrmovat, nebo pokud potřebujete, aby dítě výjimečně bylo delší dobu bez vás a bylo potřeba, aby ho nakrmil někdo jiný, existují i jiné možnosti, než lahev. Poraďte se s laktační poradkyní, jak vaši situaci řešit.

 

Nekomplikujte si život

Prvních pár týdnů po narození miminka bývá pro většinu žen hodně náročných. Zvykají si na novou roli, seznamují se s miminkem, sžívají se s ním a snaží se v tomto novém životě znovu najít pevnou půdu pod nohama. Šestinedělí a kojení navíc novopečeným maminkám často komplikují dobře míněné rady jejich příbuzných, lékařů nebo zdravotních sester a kamarádek, které bohužel často nijak situaci neusnadňují, spíš zbytečně komplikují.

Co všechno opravdu nemusíte dělat:

  • Dodržovat harmonogramy – kojení podle určitých časových schémat neprospívá ani laktaci, ani dítěti. Neřešte čas, nekoukejte na hodiny, prostě kojte dítě tak často, jak to potřebuje.
     
  • Vážit miminko před a po kojení – vážení je opravdu asi ten nejméně spolehlivý způsob jak zjistit, zda miminko něco vypilo. I speciální kojenecké váhy mají totiž odchylku tak velkou, že může pokrýt celý předpokládaný příjem dítěte. Může vás tudíž zbytečně vystresovat nebo naopak falešně uklidnit. Nemluvě o tom, že miminko nejspíš nebude z toho procesu úplně nadšené, a proto není třeba ho něčím tak nic nevypovídajícím trápit. Jak zjistit, zda miminko pije, jsme si totiž vysvětlili už výše.
     
  • Dávat miminko odříhnout – ano, já vím, že naše maminky na tom trvají, ale zdaleka ne všechna miminka si potřebují po kojení odříhnout. Pokud miminko při kojení usne, patrně si odříhnout nepotřebuje, a vy byste ho úplně zbytečně budila a pak znovu pracně uspávala. Když to miminko bude potřebovat, dá vám to najevo, nebo si poradí samo.
     
  • Nemusíte bránit miminku v tom, aby při kojení usnulo. Není to zlozvyk, naopak, uspání dítěte je jednou z funkcí kojení. Představa, že nakojené miminko uložíte do postýlky a ono samo usne tam, je spíš výjimka potvrzující pravidlo. Většina miminek chce být u maminky a hezky usnout a spát v kontaktu s ní.
     
  • Nemusíte odstříkávat mléko po kojení – místo toho kojte, kdykoliv má o to miminko zájem.
     
  • Nemusíte preventivně vyloučit ze své stravy zeleninu, luštěniny, pečivo atd… Nemusíte ani jíst zasmažené polévky, ani pít hektolitry vody denně. Ačkoliv se traduje ledacos, žádná z těchto rad neplatí univerzálně. Miminko je z bříška zvyklé na vaši běžnou stravu, a není důvod ji při kojení měnit. Je možné, že vašemu dítěti nebude dělat nějaká potravina dobře, to ale zjistíte na základě zkušenosti. Jezte prostě tak, jak jste jedla předtím, ideálně samozřejmě pestře a zdravě a tak, aby vám chutnalo.

 

Zavádění příkrmů

Zavádění příkrmů je složité téma, doporučení pediatrů se co dva roky zcela změní a většina žen vůbec neví, co si o tom má vlastně myslet, když každý říká něco jiného.

Co je důležité – příkrmy jsou proto PŘÍkrmy, protože se dávají PŘI kojení. Tedy nenahrazujte kojení jiným jídlem, ale jídlo ke kojení přidávejte. Pro úspěšné dlouhodobé kojení je důležité, abyste se nesnažila uměle snižovat počet kojení. Prostě kojte dítě nadále tak často, jak potřebuje, a k tomu mu nabízejte i další jídlo.

S příkrmy je fajn začít v době, kdy dítě projevuje o jídlo zájem. To bývá většinou přibližně kolem půl roku. Minimálně do roka je pro něj mateřské mléko dostatečná výživa, tím získává asi šest měsíců na to jídlo jen zkoušet a ochutnávat. Dopřejte dítěti čas si na jídlo zvykat, ono se vám odvděčí tím, že mu bude všechno chutnat. : )

Více o příkrmech se můžete dočíst třeba zde: https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

 

Mnoho žen odjíždí do porodnice, aniž by se o samotný porod jakkoli zajímaly. Další ženy si o porodu v těhotenství zjistí hodně, ale nic si nezjistí o kojení. Ani jeden přístup nemohu doporučit. V období narození našeho dítěte jsme velmi citlivé a naše hormonální nerovnováha nám bere půdu pod nohama. To poslední, co ve chvíli, kdy držíme své malinké miminko v náručí, potřebujeme, je pocit: „Já snad dělám všechno špatně“. Tomu můžeme předejít dobrou přípravou, anebo musíme vědět, na koho se v případě bezradnosti můžeme s důvěrou obrátit. I kojení pro vás bude něco nového – zajímejte se včas a raději odjíždějte do porodnice s kontaktem na svou laktační poradkyni, kterou znáte osobně. Důležité je všechny drobné překážky v kojení řešit hned, protože tak se snadněji překonají a pak už vás čeká jen mnoho krásných chvil s vaším miminkem, které od vás čerpá ve stejné chvíli lásku, životní sílu a tolik potřebný pocit bezpečí.

Anička Stanislavová
www.annastanislavova.cz



[2] To jak bychom si všichni přáli, aby vypadala standardní péče v českých porodnicích je formulováno v prohlášení WHO a UNICEF zvané 10 kroků pro podporu úspěšného kojení: veškerý zdravotnický personál je vyškolen v této strategii, informuje o výhodách kojení a způsobech, pomáhá matkám zahájit kojení do půl hodiny po porodu, zajišťuje kontakt matky a dítěte kůží na kůži bezprostředně po porodu nejméně na hodinu, povzbuzuje matku v rozpoznávání, kdy je dítě připravené na kojení. Dále pomáhá udržet laktaci i v případě, že by musely být odděleny – separováni (což se obecně nedoporučuje). Umožňuje matkám a dětem, aby byly spolu 24 hodin denně (roaming-in). Podporuje kojení na požádání – tj. podle potřeby dítěte a nedává novorozenci jiné než mateřské mléko, ani dudlíky, ani jiné náhražky či šidítka. Zajišťuje propojení a vznik podpůrných skupin a rozšiřování informací o výhodách a důležitosti kojení.“ (WHO, UNICEF, IMBCI – 2014).

[3] Více o rizicích používání dudlíku najdete např. zde: https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/cumliky/