Reportáž o domácích porodech opět odvádí pozornost od toho hlavního - české ženy nemají na výběr

26.10.2015 12:09
Včera v hlavních zprávách ČT24 byla odvysílána reportáž o domácích porodech (https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/215411000101025). Netroufáme si hodnotit, co se opravdu stalo. Víme ale, že byla opět odvedena pozornost od toho hlavního - v Česku chybí širší výběr bezpečných možnosti porodní péče. 
 
Pojďme se podívat, jak tento případ vypovídá o skutečné situaci v Česku. Nejde totiž o to, kde ženy rodí, ale jak se u toho cítí. Ženy instinktivně vyhledávají místo, kde se budou cítit v bezpečí. Podle WHO by si žena "měla zvolit místo, kde se cítí bezpečně...kde bude veškerá pozornost a péče soustředěna na její potřeby a bezpečí, a které bude co nejblíže jejímu domovu a kultuře". Pro některé ženy může být takovým místem porodnice a to je v pořádku. Pak tu je ale mnoho dalších žen, pro které porodnice tím místem není. Ve vyspělém světě (Holandsko, Nový Zéland, Anglie, Dánsko) mohou tyto ženy rodit bezpečně také v porodních domech a doma pod dohledem odborníka na fyziologii porodu a rozpoznání rizik - náležitě vzdělané porodní asistentky. 
 
V Česku mají ženy jedinou možnost - porodnici. Pokud na ty ženy, které se v ní necítí "jako doma" nebudeme v poskytování péče myslet, nedivme se, že volí pokoutná řešení. 
 
Cestu vidíme v rozšiřování možností legální oficiální bezpečné péče. Navrhujeme začít s provozováním porodních domů, které ženám nabídnou bezpečné zázemí a co nejvíce vyjdou vstříc v naplňování jejich potřeb a porodních přání. Chceme-li skutečně ošetřit bezpečí ženy a neomezit její možnost volby, poskytněme ji vedle péče gynekologa také pojišťovnami hrazenou kontinuální péči jedné porodní asistentky. Protože výběr je to, co tu chybí.
Barbora Fafílková